-
למידע נוסף
08-615-4866
-
כתבו לנו בוואטסאפ
התחילו שיחה
למידע נוסף
כתבו לנו בוואטסאפ
למעלה מ-270,000 נערים ונערות בכל רחבי הארץ לוקחים חלק בפעילות ארגוני הילדים והנוער בתחומים מגוונים, מתנדבים בקהילה, מטיילים ברחבי הארץ ורבים מהם משתלבים בתפקידי הדרכה. "יש לנו נוער מצוין, שרק צריך ללוות ולהעצים אותו", אומר שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער
כשמשוחחים עם מנכ”ל מועצת ארגוני הילדים והנוער שלומי קסטרו, מקבלים בעיקר משב רוח אופטימי בכל הקשור למצב הנוער בארץ. בעידן של נזקי הקורונה והקצנה של עמדות בחברה הישראלית, העשייה של הארגונים היא זריקת עידוד אמיתית ונדרשת, עם אמירה אמיתית ומשמעותית לגבי העתיד של החברה הישראלית.
"יש לנו נוער מצוין, שרק צריך ללוות ולהעצים אותו" הוא מספר בהתלהבות: "קרוב ל-25 אחוזים מהילדים ובני הנוער בישראל כבר משתתפים בפעילות ארגוני הנוער, וזוכים לחינוך ערכי בלתי פורמאלי בתחומים מגוונים, מתנדבים בקהילה, מוכשרים למנהיגות, ורוכשים כישורים וחוויות שמחזקות החוסן נפשי ומעצבות זהות מבוגר אחראי, אכפתי ותורם יותר לחברה. מדובר בלמעלה מ-270,000 חניכים שאחרי שעות הלימודים נפרדים מהמסכים ולוקחים חלק בארגוני ילדים ונוער הפועלים בתחומי חינוך מגוונים – מסיירות וידיעת הארץ, הכנה לצה"ל והצלת חיים, ועד יזמות וחינוך טכנולוגי".
"החזון המשותף שלנו כמועצה הוא להרחיב את המענים החינוכיים בשעות שלאחר הלימודים ובחופשות, ולהעניק מענה חינוכי ערכי עם מדריכים מקצועיים, המצוידים בכלים חדשניים ואטרקטיביים. המדריכים עובדים קשה מאד על מנת לרתום, להלהיב ולעניין את הילדים ובני הנוער, שמרצונם החופשי מניחים למסכי הטלפון והמחשב, ומצטרפים לפעילויות".
מועצת ארגוני הילדים והנוער הינה ארגון הגג של ארגוני הנוער שהוקם על ידי מנכ"לי ארגוני הנוער העומדים בראשה. במסגרת פעילותה מעניקה המועצה ייעוץ והכוונה למטות הארגונים, מנהלת פרויקטים חינוכיים ארציים ופועלת לקיום קשרי ממשל מיטיבים. עוד מקדמת המועצה יצירת שיתופי פעולה בין ארגוניים, ביצוע הכשרות מקצועיות למדריכים החינוכיים בארגונים, וקידום תהליכי מחקר ופיתוח במרחב החינוך הערכי הבלתי פורמלי בשיתוף נשות ואנשי אקדמיה מובילים המועצה פועלת בשיתוף פעולה עם משרד החינוך ומשרדי הממשלה המגוונים, ומנהלת פרויקטים חינוכיים ארציים בהיקף של מיליוני שקלים, בשיתוף קק"ל, הרשות לבטיחות בדרכים, הסוכנות היהודית, קרן רש"י, מנדל ועוד.
הרציונל שעומד מאחורי פעילותם של ארגוני הילדים והנוער הוא לדברי קסטרו כי "עלינו, לעצב ולתת מקום למימוש הפוטנציאל הטמון בילדי ונוער ישראל בארגוני הנוער. לשם כך המדריכות והמדריכים נדרשים להיות יצירתיים ונחושים, לחבר את הילדים ובני הנוער לפעילות ולא לוותר למרות הקושי. לאחר שהילדים ובני הנוער מצטרפים לארגון ומרגישים שותפים ושייכים, ארגוני הנוער מצליחים להעמיק את הפעילות החינוכית גם לכיוון של פיתוח מודעות חברתית, אחריות ומעורבות בחברה הישראלית, פיתוח אישי ועוד".
"לכל מחנך קשה היום להוציא את הילד מהסמארטפון. למחנך בארגון נוער זה קשה שבעתיים", מספר קסטרו. "אנחנו פוגשים אותם אחרי בית הספר, אחרי שהם כבר עברו יום שלם ואינטנסיבי ולפעמים מחפשים מקום לנוח ולשחרר בו את התודעה. באיזשהו מקום המסך מסמל עבורם את המנוחה הזאת – גם אם זה לא באמת נכון. זה, עד כמה שזה אולי מפתיע, זה אחד האתגרים הכי גדולים שלנו". לכן, פועלים בארגוני הנוער בדרכים מגוונות וחדשניות כדי להוציא את הילדים מהמסכים ולהפוך לחניכים: "ארגוני הנוער פועלים בסמוך למרחב הבית ספרי. אנו מגיעים לבתי הספר בתיאום עם משרד החינוך ומנהלי ומנהלות מחלקות הנוער ברשות המקומית למטרת גיוסים, במהלך הפסקות פעילות וגם בשיעורים. המטרה היא לכבוש את לבם של בני הנוער היכן שהם נמצאים, ובהמשך להיות רלוונטיים ומעניינים, אך גם לדרוש ולצפות מהנוער לקחת אחריות".
"המדריכות והמדריכים של ארגוני הנוער העומדים בחזית העשייה החינוכית שמים דגש על התנסות בחוויות מעצימות, שתורמות לשיפור תחושת המסוגלות של הילדים והנערים. אנחנו אומרים להם שהם מסוגלים, אך מסבירים ומלמדים אותם שהם צריכים להתאמץ, כדי לעמוד במטרות שהם סימנו לעצמם. להיות מדריך ארגון, זה אתגר מלא במשמעות, זה דורש ממך להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמך, להכיר בחולשות שלך, ועם אמת גדולה, להיות קשוב וזמין לכל חניך וחניכה".
"ארגוני הנוער בעצם חוברים לנערים בשלב מאוד קריטי בחייהם, שבו הם מתחילים להתנער מתבניות החשיבה שעליהן גדלו, ומתלבטים בשאלות זהות ותפיסת העתיד. מצופה שהמדריך יהיה לצידם, יכווין ויסייע להם. זהו עיסוק מאוד דרמטי שהארגונים במרחב הבלתי פורמאלי אינם חוששים לעסוק בו. בעקבות הקורונה הארגונים מדווחים על תופעה גוברת של חרדות חברתיות – ילדים שירדו מהאוטובוס למחנה הקיץ ורצו לחזור הביתה
כיצד מצליחים מדריכי ארגוני הנוער להתמודד עם האתגרים הלא פשוטים הללו?
"המדריכות והמדריכים מגיעים עם תשוקה יוצאת דופן לעשייה ורצון אמיתי להיות דמות משמעותית עבור החניכים שלהם. ארגוני הנוער מקיימים הכשרות מקצועיות ברמה גבוהה, שעוסקות בחזון הארגון ומטרותיו, בתפקיד המדריך והכלים העומדים ברשותו וכמובן בנושאי רוחב כגון בטיחות וביטחון. בשנתיים האחרונות יש עיסוק גדול מאד בנושא של. כארגון גג הבנו שצורך השעה הוא הכשרת הצוות בנושאים הללו והקמנו לפני כשנה וחצי קהילה פסיכו-סוציאלית של נשות ואנשי הצוות האמונים על תחום זה ארגוני הנוער, בשיתוף עם מכון חרוב, שמהווה קבוצת עמיתים מקצועית שלומדת, מתפתחת ומתקדמת במשותף ל בנושאים אלו".
"החזון המשותף של ארגוני הנוער במועצה הוא להגדיל את מספר המשתתפים בקרב ילדים ובני נוער בישראל בפעילות חינוך ערכית, ולאפשר לכל ילד וילדה בישראל הזדמנות אמיתית ושווה לקחת חלק בפעילות הזו, כי אנחנו יודעים שזאת הזדמנות משנה חיים. ייעוד המועצה הוא לאפשר לארגונים עצמם להתרחב, ולהתפתח ובשיתוף פעולה עם משרד החינוך אנו מצליחים לגרום למקבלי ומקבלות ההחלטות להבין את הקסם והעוצמה שבחינוך הערכי הבלתי פורמלי בארגוני הנוער. אנו מכירים ומוקירים בחשיבות מדריכי ומדריכות ארגוני הנוער הנמצאים בחזית העשייה ומייחדים לנושא אירוע שנתי 'מחנכי השנה' בשיתוף משרד החינוך בו מדריך או מדריכה מעוררי השראה מכל ארגון נוער נבחרים ומקבלים אות הערכה ייחודי.
ראוי לציין – במועצת ארגוני הילדים והנוער חברים ארגונים ממגוון הקהילות בחברה הישראלית, אשר פועלים יחד שנים רבות, בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות ומנהלי ומנהלות מחלקות הנוער ואגפי החינוך בשלטון המקומי ובשלטון האזורי.
התפרסם גם בעיתון דה מרקר, מחלקה מסחרית בשיתוף מועצת ארגוני הילדים ונוער.