תנועת נוער: כל המידע שכדאי לכם לדעת | מועצת ארגוני הילדים והנוער

בישראל ניתן למצוא מגוון רחב של תנועות וארגוני נוער אשר מאגדים קבוצות בני נוער וילדים במסגרת חברתיות וחינוכיות בלתי פורמליות במטרה לחזק את השקפת עולמו, ביטחונו האישי והזהות של בן הנוער. אנו מאמינים שיש לכם לא מעט שאלות אודות תנועות הנוער בישראל – בדיוק לשם כך מועצת ארגוני הילדים והנוער פה לעשות לכם מעט סדר.

תנועת נוער: מה זו תנועת נוער?

יצא לכם לשמוע פעמים רבות את הביטוי "תנועת נוער" אך תמיד תהיתם מה זה בדיוק אומר. כאשר אנחנו מדברים על תנועת נוער אנו מדברים על ארגון אשר משמש לחינוך לא פורמלי. כל תנועת נוער הינה בעלת אג'נדה וחזון (לראייה: "אני מאמין") לפיו התנועה עובדת. כל החניכים המגיעים אל תנועת הנוער עושים זאת מבחירה ותוך כדי אמונה ב-"אני מאמין" של תנועת הנוער. תנועות הנוער יפעלו במגוון רחב של מרכזים, סניפים ו/או שבטים במקומות שונים ומגוונים ברחבי הארץ.

תנועות הנוער בישראל תופסים חלק בלתי נפרד מן החינוך והעשייה בחברה בישראלית ולמעשה נמצאים עוד מתקופת היישוב שטרם הקמת המדינה.

מה הן המטרות של תנועת נוער בישראל?

תנועת הנוער בישראל הינן ארגונים רבי עוצמה אשר תפקידם לקחת חלק בחינוך הבלתי פורמלי של הדור הצעיר במדינת ישראל. אנו למדים כי לכל תנועת נוער וארגון יש "אני מאמין" לצד אג'נדה ברורה אותה הם רוצים לקדם החל משיפור מנהיגות, האחר הוא אני, שייכות וחיזוק הזהות הלאומית ועוד.

תנועות הנוער וארגוני הנוער בישראלים לרוב נוצרים כתוצאה ממשברים חברתיים שונים ותוך כדי מטרה אחת משותפת אשר שמה את בני הנוער במרכז כדרך לפתרון המשברים ולהידברות. באתר של מועצת ארגוני הילדים והנוער תוכלו למצוא כ – 19 ארגוני ילדים ונוער מן הבכירים בישראל בעלי קשת רחבה של תחומי פעילות אשר יכולים לקדם אתכם ואת הנערים שלכם אלפי מונים בגיבוש הזהות שלהם, פיתוח מנהיגות, פיתוח כלים חברתיים, תרומה ועשייה לחברה לצד פיתוח הביטחון העצמי.

כמה תנועות נוער יש בישראל?

כיום פועלות בישראל כ – 13 תנועות נוער הרשומות במועצת תנועות הנוער בישראל לצד תנועות וארגוני נוער נוספים אשר מחזקים את המרקם הישראלי והתרבותי. כל אותן תנועות מאוגדות במועצת תנועות הנוער אשר הוקמה בשנות ה – 60 של המאה ה -21. כיום המועצה משמשת כגוף עצמאי המשמש כארגון התנדבותי המאגד את כל תנועות הנוער בישראל. בין תנועות הנוער בישראל אנו נראה: את תנועת הנוער אריאל, בית"ר, בני עקיבא, האיחוד החקלאי, מחנות העולים, תנועת הנוער הלאומי, הנוער העובד והלומד, השומר הצעיר, המכבי הצעיר, עזרא תנועת הנוער החרדי-לאומי, הצופים העבריים, תנועת הנוער הערבי ותנועת היכלי ענג,, תנועת הנוער הדרוזי. כל תנועות נוער אלו הינן חברות במועצת תנועת הנוער בישראל.

ארגוני נוער לצד תנועות נוער

לצד אותן תנועות נוער אנו רואים מגוון רחב של ארגוני ותנועות נוער אשר אינן מוכרות כתנועות נוער אך פועלות ללא לאות לשם עשייה, ייעוץ והכוונה, ניהול פרויקטים חינוכיים, ביצוע הכשרות מקצועיות וקידום תהליכי מחקר ופיתוח במרחב החינוך הערכי הבלתי פורמלי. ביניהם אנו נראה את – חינוך לפסגות, קו הזינוק, חוגי הסיירות של קק"ל, נוער לתת, תנועת אחריי, התנועה החדשה – השומר החדש, נטע, נוע"ם – נוער מסורתי, קדימה, תנועת הילדים עוז, ארגון צופי השלום – הצופים ערבים, ארגון הנוער פרחי הדגל, איגי – ארגון הנוער הגאה, ארגון נוער מד"א, ארגון הצופים הקתוליים, האות הבינלאומי לנוער ולצעירים, תנועת יחדיו, ארגון הנוער צבאות השם ומרכז מעשה.

כל אלו לוקחים חלק בלתי נפרד מן עיצוב התרבות הישראלית, העמקת השייכות והזהות היהודית, פעילויות חינוך להצלת חיים, משימות התנדבותיות, העצמה אישית וחינוך לדור המנהיגים והמנהיגות הבא של ישראל.

תנועות נוער בישראל: מהי תנועת הנוער הגדולה ביותר בישראל?

כיום בישראל ניתן למצוא עשרות תנועות בישראל כקטנות כגדולות. נכון לשנת 2023 תנועת הנוער הגדולה ביותר הינה תנועת הצופים וחניכיה מהווים כמעט כ-שליש מן הכמות הכוללת של כל החניכים בתנועות הנוער בישראל. תנועת הצופים נוסדה בשנת 1919 ונחשבת לתנועת הנוער הראשונה, הגדולה והמשפיעה ביותר במדינת ישראל. התנועה פועלת באמצעות מרחבי חינוך בלתי פורמליים ופועלת ללא לאות לשם חינוך בני הנוער של מדינת ישראל.

האם כדאי להיות בתנועת נוער?

הורים רבים תוהים האם כדאי לשלוח את ילדיהם אל תנועות נוער או שמא עדיף שלא. במרוצת השנים בוצעו עשרות מחקרים ברחבי העולם בכל הקשור לתנועות נוער וההשפעות שלהם על ילדים ובני נוער. אנו למדים כי עשייה בתנועת נוער הינה מבורכת ובעלת יתרונות רבים לילד ו/או לבן הנוער הנמצא בתנועה. הלכה למעשה, לפי המחקרים אנו למדים כי תנועות נוער מעודדות פיתוח של מגוון רחב של מיומנויות לרבות עבודת צוות, התמודדות עם מצבי לחץ וחרדה, שיפור תחושת ההישגיות ואף מסייעת בצורה ישירה לשיפור הביטחון העצמי.

כמו כן, אותם מחקרים מדברים על כך שהתוצאות של בני נוער וילדים אשר היו בתנועות נוער נושאים את אותותיהם גם מספר שנים אחרי – אותם אנשים משתמשים בכלים אותם רכשו בתקופת תנועת הנוער ומיישמים אותם על עצמם גם בחייהם הבוגרים. למעשה, מן מחקר שנעשה באוניברסיטת אדינבורו מגלים כי אותם אנשים שהיו בתנועת נוער בילדותם נמצאים בסיכון נמוך יותר ללקות בדיכאון ו/או בהפרעות חרדה בהגיעם לגילאים מאוחרים יותר – כל אלו בזכות הכלים הרבים אותן מעניקות תנועת הנוער.

אחרי תנועות הנוער: ממשיכים לשנת שירות

אנו למדים כי מרבית בוגרי תנועות וארגוני הנוער ממשיכים לתרום לחברה עוד בטרם גיוסם אל המערכת הצבאית. שנת שירות הינה שנת התנדבות בקהילה אשר מתבצעת על ידי צעירים ישראלים לאחר סיום הלימודים וטרם גיוסים לצה"ל. כיום ניתן להתנדב במגוון רחב של מסגרון לרבות – סניפי תנועות נוער, מועדוניות, פנימיות, ערי מצוקה, פיתוח החקלאות והחברה הישראלית לצד ארגונים שונים.

במהלך שנת השירות מקבלים אותם צעירים יכולת לתרום לחברה תוך כדי שהם מתפתחים מבחינה אישית וחברתית, נהנים מתחושת עצמאות, מסוגלות ואמונה בעצמם, מקבלים ליווי ומנטורינג מארגוני הנוער, מקבלים חוויות לכל החיים ומגיעים מוכנים הרבה יותר לשירות הצבאי שלהם.

מועצת ארגוני הילדים והנוער

מועצת ארגוני הילדים והנוער הינו ארגון אשר הוקם ביוזמת מנהלי ומנהלות הארגונים כעמותה אשר תפקידה לתפקד כעמותה ללא מטרות רווח. המועצה פועלת ללא לאות, מאגדת ומייצגת את הפעילות, העשייה ועבודות המטה המשותפת של ארגוני הנוער בישראל לצד ארגונים נוספים הפועלים בשדה החינוכי הבלתי פורמלי.

המועצה מאגדת, מרכזת ומייצגת את הפעילויות ועבודות המטה בארגוני הנוער הבאים – נוער מד"א, פרחי הדגל, אחריי, נוער לתת, אות הנוער, עוז, איגי, חוגי סיירות של קק"ל, צבאות השם, קדימה, הצופים הקתולים, מרכז מעשה, הצופים הערבים, אור ישראלי, יחדיו, השומר החדש, חינוך לפסגות ועמותת תפוח (נטע).

המועצה פועלת לשם מיקום מפעל ארגוני הנוער בקטגוריית החינוך הערכי כמפעל חי, לגיטימי ובועט לצד הובלה של מגוון רחב של פעולות חינוך ערכיות.

“כל ילד, ילדה, נער ונערה בישראל יקבלו הזדמנות אמיתית להשתתף בפעילות פנאי חינוכית ערכית ומקצועית.”

(חזון מועצת הילדים והנוער)

FEEDBACK

Description

Accessibility Statement

array(0) { }